Bucătăria este centrul casei, inima și intestinul organismului numit „acasă”. După părerea mea, bucătăria ar trebui să capete cea mai mare atenție atunci când vine vorba de amenajare și dotare. Contează cum este preparată hrana, atât în componentele sale nutriționale, cât și energia cu care este gătită. Contează cât de organizat și curat este acest spațiu, dar și cât este de estetic, astfel încât să te simți bine atunci când gătești.
Bucătăria mea
Atunci când mi-am renovat bucătăria, acum 2 ani, nu conștientizam cât de important a fost acest gest. Tot eu gândisem și vechea bucătărie, dar simțeam că nu mai rezonez cu ea. Aveam o mică strângere de inimă când intram acolo și încercam să scurtez cât mai mult timpul petrecut gătind. Aragazul se tot defecta și am cheltuit o grămadă de bani reparându-l. Nu mai puteam menține ordinea și curățenia așa cum aș fi vrut eu, oricât timp petreceam încercând să fac asta. Așa că mi-am luat inima în dinți și am purces la renovare, deși eram speriată de mizeria care se va face și de banii cheltuiți.
Și lucrurile au mers ca unse, așa cum se întâmplă când e rânduiala lor să fie făcute. Un prieten s-a oferit să îmi facă corpurile de mobilier. Am gândit împreună funcționalitatea fiecărui sertar, raft, mâner, picioruș de suspendat dulapurile, tot. Am ales materiale cu cel mai bun raport calitate-preț, electrocasnicele la fel. Soțul meu mi-a construit despărțituri în sertare la indicațiile mele ”prețioase”. Acum am o bucătărie luminoasă și organizată. O pot curăța ușor, pot găsi orice obiect și pe întuneric, iar totul e la o lungime de braț atunci când gătesc. De când am bucătăria cea nouă petrec ore întregi aici, gătind bunătățuri, creând rețete noi, iar inspirația mea este la maximum.
Am bucătăria deschisă către restul casei. Consider că mirosurile de mâncare sunt ceva firesc, ceva natural, în orice casă oamenii gătesc și mănâncă. Iar bucătăreasa (adică eu 😊) nu este o sclavă ținută într-un spațiu închis. Ea este stăpâna casei care poate comunica cu oricine și urmări tot ce se întâmplă în casă atunci când gătește.
Cum ne organizăm în bucătărie?
Când tot găsiți scuze că nu aveți timp sau nu vă place să gătiți gândiți-vă dacă spațiul bucătăriei este amenajat astfel încât să vă încânte inima. Și că este curat și organizat, că aveți electrocasnice, tigăi, oale și alte ustensile de care aveți nevoie pentru a găti sănătos. Acelea și nu altele în plus care să vă încurce și să ocupe spațiu prețios. Păstrați blatul de lucru liber, în așa fel încât să vă îmbie să îl folosiți. Nu îl umpleți cu espresorul, cuptorul cu microunde, vase puse la uscat, cutiuțe, tacâmuri și alte obiecte care nu au ce căuta acolo, obiecte care îți taie orice chef să întinzi o foaie de aluat sau să fii nevoită să te înghesui pe un colț de masă ca să cureți legumele pentru o ciorbă.
Frigiderul să fie la îndemână. Nu în altă încăpere, astfel încât să ne ieșim din starea de flux, să ne enervăm că trebuie să deschidem 3 uși ca să luăm un ou din frigider sau să ne alunece pe podea din mâna udă sau unsă cu ulei. Cămara să fie organizată ergonomic. Nu să stăm acolo minute întregi căutând borcanul cu hrișcă. Și da, semințele, leguminoasele, nucile, stafidele și alte chestii mici și alunecoase să fie scoase din punga în care au fost cumpărate și depozitate în cutii sau borcane etichetate. Nu să avem întrebări existențiale în fața unui borcan: astea or fi boabe de soia sau de năut? Or fi semințe de susan sau quinoa?
Fiecare obiect, de la cele mai mici, ca elasticele alea pe care le punem la orice, până la cele mai mari, ca mixerul cu vas, trebuie să aibă locul lor. Luăm obiectul, îl folosim, îl spălăm și îl punem la loc. Tacâmurile să fie aranjate frumos, într-un sertar cu despărțituri. Nu să ne enervăm căutând o anumită lingură sau să ne tăiem într-o lamă de cuțit când răscolim aiurea sertarul. Cele 178 de condimente să fie așezate în recipiente etichetate, iar recipientele puse în așa fel încât să poată fi accesate ușor.
Astfel energia noastră va curge firesc și frumos atunci când gătim. Nu va mai fi distrasă de altceva și se va concentra pe ingredientele din fața noastră. Iar mâncarea va conține bunătatea și frumusețea persoanei care a gătit, dar și a spațiului în care a fost gătită.