20 de ierburi din care putem face salate


Distribuie

Am scris o postare pe Facebook în care spuneam că ar fi indicat să începem masa cu o salată. Iată postarea:

” Înainte de o masă bogată în carbohidrați mâncați o salată din frunze verzi sau legume neamidonoase crude, stropită din belșug cu lămâie sau oțet de cidru de mere.

Legumele crude pornesc digestia, iar prin aportul lor de enzime și fibre, o susțin. Nu ne vom mai balona și nu vom mai deveni niște limacși adormiți după masă. Unde mai pui că acest obicei ajută și la scăderea în greutate.

Noi avem foarte multe fixuri alimentare, moștenite genetic. Unul dintre ele este ordinea în care mâncăm alimentele: prima ciorbița, apoi felul doi, însoțit (uneori) de o salată, apoi desert (eventual fructe). Și totul cu pâine, musai, chiar și fructele uneori. Deși nu ne simțim bine mâncând așa, ne balonăm, moțăim după masă și suntem cam… pufoși, doamne ferește să încercăm să mâncăm altfel, că noi așa am învățat din moși strămoși. Dacă am începe cu salata, apoi felul principal, un castronel mic cu ciorbă caldă, un biscuite sau un fursec, dacă am lăsa fructele ca gustare între mese și pâinea doar ocazional, la micul dejun sau o feliuță cu humus sau fasole bătută ca fel principal, well, dacă am proceda așa, practic am mânca aceleași alimente, dar în altă ordine, corectă pentru organismul nostru. Nu ne-am mai balona, nu ne-am mai îngrășa, digestia s-ar produce fluent, fără efort”.

Am primit întrebarea: în afară de salata verde obișnuită și rucola, din ce alte frunze verzi putem face salată? Vă voi spune din ce fac eu salate sau sosuri crude, care sunt tot un fel de salate, dar date prin blender. Nu voi înșira vitamine, minerale, fibre și alte beneficii, pentru că toate plantele au beneficii, doar să le băgăm în seamă și să le consumăm. Voi accentua mai mult beneficiile gustative, mulți dintre voi mă întreabă temători: dar ce gust are? Să purcedem zic.

1. Frunze de ridichi.

Conțin de 15 ori mai multă vitamina C și fier, de 8 ori mai mult calciu și de 3 ori mai multe proteine decât ridichile de care sunt atașate. Sunt gustoase, acrișoare, când sunt proaspete dau un gust excelent salatei.

2. Spanac.

Suntem obișnuiți să consumăm spanacul gătit. Este ok, își păstrează unele proprietăți, iar altele sunt îmbunătățite, ca de exemplu conținutul în betacaroten. Dar și crud este gustos și dulce, în salate, smoothie sau în sosuri verzi.

3. Iarbă grasă.

Sau iarba porcului. Se pare că porcii sunt mai deștepți decât noi, pentru că ei degustă cu plăcere buruiana asta care crește pe toate drumurile și în toate curțile. E gustoasă, are un gust pronunțat de… iarbă și merge de minune în salate sau sosuri verzi. Are o mulțime de vitamine și minerale și ar fi cazul să o luăm în seamă.

4. Păpădie.

Cele mai gustoase sunt frunzele mici și tinere, dar nici cele mai mari nu sunt de lepădat. Indicat ar fi să folosim frunzele de păpădie în combinație cu alte frunze, pentru că sunt un pic amărui.

5. Kale.

Este o varză, așa că de ce ne ferim de ea? Se găsesc în piață mai multe feluri de varză kale: cu frunză netedă și groasă, cu frunză creață sau o varietate cu frunză roșie. Foarte bune toate.

6. Mangold.

Eu l-am descoperit acum un an și m-am îndrăgostit. E preferatul meu la micul dejun. Dacă kale este o varză, mangoldul este o sfeclă. Are frunze cărnoase și dulci și tulpini colorate verzi, galbene, roșii sau portocalii. Tulpinile le folosesc în tigăi cu legume călite sau la sosuri crude de frunze și legume.

7. Pătrunjel.

Este regele vitaminei C, nu se poate să nu îl cunoașteți. Ce nu știți este că se poate folosi în salate în cantitate mare, în smoothie sau în sosuri verzi.

8. Mărar.

Și el este cunoscut. Curaj, îl puteți pune generos în salate.

9. Leuștean.

Când spunem leuștean ne gândim la ciorbă. Dar și în salate e gustos, e adevărat, în cantitate mai mică, deoarece are o aromă foarte puternică.

10. Bok choi.

Tot o varză, chinezească de data asta. Foarte bun în salate și în tigăi cu legume călite.

11. Urzici.

Dânsele sunt mai uricioase, înțeapă și nu le putem mânca crude. Noi avem obiceiul să le fierbem până nu mai rămâne decât fibra din ele, restul bunătăților se transferă în apa în care au fiert. Pe care o aruncăm. Eu fierb apa, scufund urzicile un minut în acea apă fiartă și gata, sunt bune de mâncat. Congelez pentru iarnă și mă bucur tot timpul de ele, fac sosuri de urzici cu usturoi, sare și ulei de măsline.

12. Frunze de sfeclă.

La fel ca cele de mangold, cu care sunt surori, se mănâncă cu tot cu tije. Niște bunătăți.

13. Frunze de gulie.

Cărnoase, acrișoare. Se taie mărunt și se adaugă în salate.

14. Trifoi.

Dulce rău. Sunt multe specii de trifoi, și în timp ce căutăm unul cu 4 foi, putem culege și pentru salată. Să nu ne lăsăm păcăliți însă de dulceața lui, nu putem face o salată doar din trifoi, ci să îl amestecăm cu alte plante.

15. Rucola.

Seamănă cu păpădia, dar nu e la fel. E mai degrabă tot o varză, deși nu ai zice. Ce găsim noi prin supermarket, la cutii, sunt doar niște puișori de rucola, nu au gustul piperat al frunzelor mature pe care ar fi bine să le cumpărăm din piață. Foarte bune în salate, în sosuri și ca topping de pizza.

16. Untișor.

Are viață scurtă, primăvara devreme, are frunze micuțe, dulcege și se găsește în pădure. Greu de prins, dar gustos în salate.

17. Wasabi.

Este mai degrabă un condiment, cu frunze verzi și mari, aromă puternică și gust iute. O frunză, două, tăiate mărunt, dă savoare unei salate. Și în sosuri crude la fel, să nu exagerăm.

18. Leurdă.

Sau usturoi sălbatic. Ca și untișorul, are viață scurtă. Se găsește în pădure și uneori este vândut în piață, ca delicatesă. Atenție când îl cumpărați, că poate fi ”contrafăcut”. În pădure se mai găsește o buruiană cu frunze verzi asemănătoare, care este mult mai des întâlnită, astfel că se poate confunda. De cumpărători, nu de vânzători, care știu bine ce vând. Trebuie doar să striviți un pic codița unei frunze, iar dacă nu degajă un miros puternic de usturoi, este fake.

19. Lobodă.

Da, loboda este gustoasă și în salate, nu doar în ciorbă.

20. Ștevie.

Acrișoară, cărnoasă, se găsește pe toate gardurile. Mie nu îmi place gătită, dar în salată o ador.