Să avem o alimentație diversificată


Distribuie

Alimentație diversificată- acesta ar trebui să fie targetul nostru . Oricât de „superaliment” ar fi ceva, dacă îl consumăm zilnic nu ne face bine, ci dimpotrivă, riscăm să dezvoltăm un soi de alergie sau dependență la el. Așa că frumos ar fi să cunoaștem și să mâncăm cât mai multe alimente, din toate grupele. Să nu excludem total o grupă de alimente, decât dacă avem o intoleranță sau o alergie dovedită prin analize sau prin reacția corpului nostru. De exemplu alimentele fermentate dacă aveți intoleranță la histamină sau lactatele dacă aveți intoleranță la lactoză. Șă fim atenți doar la felul în care le combinăm și le alternăm.

Dacă nu consumăm gluten nu înseamnă că eliminăm toate cerealele din alimentație, ci doar pe acelea care conțin gluten.

Eu am ales să consum porumb și cartofi doar ocazional. Orezul mănânc doar integral. Există pseudocereale, să mâncăm mei, chia, hrișcă, quinoa. Carnea să nu o consumăm zilnic, ci cu pauze, cu zile de post. Pâinea la fel, chiar și pe cea fără gluten, să nu o mâncăm zilnic. Să consumăm zilnic legume, dar mereu altele, să le alternăm. Alegem leguminoasele cu care ne simțim bine și le folosim și pe ele o dată, de 2 ori pe săptămână, în diverse feluri: tocănițe, pateuri și ”lactate” vegetale făcute în casă, ca adaosuri la salate, etc. Fructele la fel, vedem ce tolerăm și nu mâncăm zilnic. Consumăm nuci și semințe. Să nu ne ferim de alimentele grase, doar să le alegem pe cele sănătoase, fără grăsimi trans, hidrogenate, din cele intens procesate.

Să consumăm, de preferință, alimentele în sezon.

Eu nu pot să mănânc struguri iarna și primăvara, roșiile nu le agreez decât vara și, în general, nu tolerez fructele decât foarte proaspete. E bine că e abundență de legume și verdețuri în toate anotimpurile, și eu mănânc salată verde, pătrunjel și castraveți iarna. Dar sunt conștientă că nu au aceiași nutrienți ca vara.

Putem avea perioade în care să eliminăm anumite grupe alimentare.

Putem să ținem postul Paștelui sau Crăciunului, sau AIP, sau o cură de detoxifiere, dar să fie temporar. Când ținem post să nu ne îndopăm cu făinoase, pateuri vegetale sau ”carne” din soia. Ci să moderăm consumul de alimente, să ne axăm pe legume proaspete, verdețuri și leguminoase. Alimente integrale, pe care să le gătim cu drag acasă, așa cum ne pricepem.

Corpul nostru ne arată ce îi place sau nu, să îi oferim posibilitatea să își spună cuvântul, să aibă de unde alege. Să îi facem cunoștință cu cât mai multe alimente gătite sănătos și in forme diverse.