

Primul pas către o alimentație corectă, indiferent că vrem să adoptăm o dietă fără gluten și lactate, să mâncăm mai puțin zahăr, în general ca să știm ce băgăm în gură, este să reducem până la eliminare alimentele procesate. Să cumpărăm ingrediente naturale din care să ne gătim singuri mâncarea. Deja îi văd pe unii dintre voi zbârlindu-se la mine. Hai să vedem care ar fi motivele pentru care încă mâncăm alimente procesate.
Nu știu să gătesc.
În epoca Google, cu j-de mii de rețete scrise, filmate, explicate, mai putem spune asta? Nu e nevoie să faci coq au vin sau cine știe ce complicățenie, pentru un grătar cu legume călite și salată și o plăcintă cu mere nu e nevoie de diplomă de chef.
Nu am timp.
Cu un pic de research și planificare poți pregăti o cină minunată în câteva minute sau pachetul cu mâncare pentru pauza de prânz. Doar să vrei. Sau îți faci timp pentru programările la medic mai târziu.
Ar însemna să stau tot timpul în bucătărie.
Nu ostenesc să spun: mâncăm prea mult. Și prea des. Acestea sunt doar două dintre greșelile prin care nu avem o alimentație corectă. Dacă am avea 2 mese pe zi și eventual o gustare și am mânca o cantitate rezonabilă, ar fi nevoie de o pâine la 7-10 zile de persoană, asta înseamnă să faci 2 pâini o dată pe săptămână pentru 2 persoane. Acesta este doar un exemplu. Învață cum să depozitezi mâncarea ca să te poți bucura de ea cât mai mult. Repet, trebuie doar să vrei, și vei găsi și modalitatea.
E prea scump.
Well… cum să spun ca să se înțeleagă… Nu e. Cumpărați ingredientele perisabile din piață, nu din supermarket, iar pe cele neperisabile online, nu din magazinele fizice naturiste (îmi pare rău să spun asta, știu că oamenii muncesc în aceste magazine, dar același produs este cu 30% până la 100% mai scump acolo comparativ cu magazinele online).
Nu îmi place să gătesc.
Probabil că nu îți plac nici alte activități pe care le facem zilnic: spălatul pe dinți, dușul, mersul la serviciu, etc. Știți cum se spune: dacă e musai, cu plăcere. Asociază gătitul cu mâncatul, adică: nu gătesc, nu mănânc. Eu în supermarket mă duc în vizită, să mă minunez câte chestii „necomestibile” în mintea mea există acolo: dulciuri, băuturi, mezeluri, paste, sosuri, făinuri…
Îmi place să mănânc la restaurant.
Nu zice nimeni să nu mai mergi la restaurant, chiar să comanzi mâncare acasă. Dar să nu fie regula, ci excepția. Nimeni nu e sfânt, nu am văzut pe nimeni cu haloul strălucind deasupra capului, sigur că putem consuma și prostioare procesate uneori. Dar să fie clar în capul nostru că nu facem asta frecvent.