O femeie simplă de la țară mi-a povestit că a început să își pună ulei de cocos în cafea. A citit undeva că uleiul de cocos în cafea este hrănitor și ajută la slăbit. Nu a înțeles exact mecanismul, dar a zis să încerce. Nu poate fi dăunător și dacă găsește o metodă convenabilă să îi și placă gustul ar fi bine să dea o șansă. Să își dea o șansă să scape de kilogramele în plus care o apasă.
A cumpărat un borcan de ulei de cocos extravirgin și a început să experimenteze. După câteva zile și câteva încercări eșuate de a găsi gustul perfect, a reușit. A ajuns la proporția perfectă de cafea și ulei de cocos, amestecate în blender. A devenit ritualul său de dimineață.
După o perioadă a observat că pofta nestăvilită pe care o avea pentru dulciuri s-a diminuat. Că nu mai îngurgitează orice dulce îi pică în raza vizuală, pur și simplu nu o mai atrage. Nu avea cântar în casă, e o femeie de la țară, dar a început să o deranjeze faptul că trebuia să se oprească din săpatul roșiilor ca să își ridice pantalonii. Slăbise. Povestirea ei mi-a amintit de comentariul arogant al unui om educat: ce e cu moda asta ridicolă de a pune ulei în cafea? Și de încercarea eșuată a unei prietene care, după ce și-a pus o linguriță de ulei de cocos în cafea, într-o singură dimineață, a decis că nu îi place. Și că strică gustul cafelei, și astfel nu i-a mai dat nicio șansă.
*
Postarea mea nu se vrea o apologie a consumului de ulei de cocos, a cafelei, sau a uleiului de cocos în cafea. Nu există dovezi științifice bătute în cuie, studii bine documentate, finanțate la greu, că acestea sunt benefice pentru sănătate. Și nici nu vor exista. S-au făcut anumite cercetări și s-a ajuns la concluzii îmbucurătoare. Dar, așa cum spuneam, nedovedite științific: uleiul de cocos conține o grăsime numită ”trigliceride cu lanț mediu”, care bypass-ează bila și este transformată direct în energie, nedeclanșând producția de insulină. Astfel grăsimea aia nu este depusă în corp. Iar grăsimea abdominală deja instalată începe să se topească. Produce corpi cetonici, care se pare că reduc declinul cognitiv. Reduce pofta de dulciuri și pofta de mâncare, în general. Conține vestitul acid lauric, un antioxiodant puternic.
Dar medicul nu ne va recomanda o linguriță de ulei de cocos în cafeaua de dimineață. Ci antibiotic, statine și alte medicamente, pentru că acestea sunt aprobate și verificate.
Ce voiam eu să vă spun este că nu contează cât de educat ești, dacă nu ești deschis la nou, ci urmezi în siguranță doar căile bătute de alții. Dacă nu ai un strop de nebunie să încerci ceva nou. Dacă nu ți-ai pus niciodată întrebarea: ce ar fi dacă…? Dacă respingi chiar și ideea unui pas făcut în gol, neverificat. Dacă educația ți-a redus orizontul, în loc să ți-l lărgească. Nu contează cât ești de educat, dacă educația științifică este singura calitate pe care o posezi.