

În ultimul timp am reconsiderat felul de a face ciorbă. Evit combinațiile nesănătoase, dar păstrez gustul bun al produsului final. Fac ciorbe fără cartofi, orez, paste făinoase, dacă am carne nu pun ouă și invers. Ies niște ciorbe minunate, gustoase, digeste și care nu îngrașă.
Nu mai mâncasem demult ciorbă de perișoare pentru că ar fi însemnat să îmi încalc regulile de gătit: dacă ciorba are carne, nu are ou, iar în rețeta clasică perișoarele sunt un amestec de carne și ou. Acum câteva zile însă, o prietenă mi-a dezvăluit un truc al unui bucătar: perișoare doar din carne, fără ou. În carnea tocată se adaugă puțină apă și se frământă bine, până carnea devine lipicioasă. Am zis: ce mă costă să încerc? În cel mai rău caz mă aleg cu o ciorbă delicioasă din carne tocată.
A ieșit o ciorbă de perișoare perfectă! Aveam un litru de supă de pasăre de țară în congelator, câteva legume simple și am făcut o minunăție de ciorbă de perișoare care nu încalcă regulile. Poate fi și o rețetă AIP, dacă se omit boiaua dulce și piperul.
Ingrediente
- 400 de grame de carne de curcan (piept și pulpă)
- O ceapă mare
- Un morcov mare
- O bucată de țelină cât pumnul
- 2-3 mâini de fasole verde
- Câte o legătură de pătrunjel și mărar
- 1 litru de supă de pasăre
- O jumătate de litru de apă
- O linguriță de boia dulce
- O linguriță de turmeric
- O jumătate de linguriță de piper măcinat
- O linguriță de sare
- O linguriță de untură de rață
Mod de preparare
Ceapa, morcovul și țelina se dau pe răzătoarea mare, verdeața se mărunțește. Carnea se toacă, se adaugă sare, piper și câteva linguri de apă, apoi se frământă bine până absoarbe toată apa și devine lipicioasă. Se lasă să se odihnească 10-15 minute, apoi se pune jumătate din verdeața mărunțită, se formează perișoarele cu mâinile umede și se așază pe o farfurie.
Mie mi-au ieșit 15 perișoare, câte 3 bucăți de porție, adică 5 porții de ciorbă. Ne întoarcem la legume, care se călesc ușor în untura de rață, apoi se adaugă supa de pasăre și apa. Punem și păstăile de fasole, iar când începe să fiarbă punem și perișoarele ușurel, una câte una. Mai lăsăm să fiarbă la foc mic câteva minute, punem condimentele, restul de verdeață, închidem focul și punem capacul.
Gata. O ciorbă de perișoare simplă și gustoasă.