

12 octombrie 2021
Toți avem nevoie să fim încurajați, să ni se spună că suntem frumoși și deștepți și ce lucruri bune știm să facem. Oricât am fi de elevați, evoluați și spirituali, avem nevoie să fim mângâiați pe cap din când în când. Avem nevoie ca oamenii care ne iubesc și pe care îi iubim să se uite la noi cu admirație și respect, nu doar să aștepte mâncare caldă, cămăși curate, facturi plătite, covoare scuturate sau prize reparate.
Să ne gândim la asta atunci când partenera își face o tunsoare nouă care îi stă bine, partenerul pornește un proiect nou, copilul ia un premiu la școală sau prietena își ia o rochie frumoasă. Deschideți gura și exprimați-vă admirația, deschideți brațele și îmbrățișați. Nu e greu, se învață exersând. De exemplu, eu azi am reușit să văd răsăritul. Nu-i așa că arăt bine așa, direct căzută din pat, zburlită și încercănată? Bună dimineațaaaa!
13 octombrie 2021
Consumerismul este apanajul epocii moderne. Harari în Sapiens spune că în Epoca Medievală cei bogați își etalau bogățiile și își consumau bunurile aiurea, iar cei săraci erau cumpătați, mâncau frugal și își chiverniseau fiecare bănuț. În ziua de azi cei bogați își investesc banii și mănâncă mâncare sănătoasă în cantități moderate, în timp ce cei săraci se îndatorează să își cumpere bunuri de lux pe care nu și le permit și mănâncă mult și prost.
Nu avem educația cumpătării și nu înțelegem că modestia înseamnă bogăție materială și spirituală. Ne lăsăm influențați de alții și credem tot felul de baliverne pe care ni le spun unii. Suntem manipulați prin emoții și bucățele de adevăr ca să credem și facem ce convine altora. Astfel avem și noi putere. Puterea turmei de oi mânată pe marginea prăpastiei. “Ia uite ce apetisant se scurge sosul ăsta gras din burger!”. “Ia uite ce inconștient e vecinul tău care nu face ce îi spun eu!”.
Și cumpărăm burgerul, și ne înjurăm vecinul. Așa trebuie să fie corect, că a zis la televizor. Păi când să avem noi timp să citim o carte sau să ne gătim sănătos? Suntem ocupați cu televizorul și cu privitul în curtea altora. Dacă am fi citit o carte am fi înțeles că toate trec. Totul se schimbă. Nimic nu e bătut în cuie. Nici așa zisul “bine”, nici așa zisul “rău”. Ce e val ca valul trece. Apa trece, pietrele rămân. Voiam să vă scriu despre o minunată mâncărică de linte galbenă, dar rămâne pe altă dată, m-am luat cu vorba. Bună dimineața!
14 octombrie 2021
Factorii care ne influențează starea de sănătate sunt: 27% moștenire genetică, 19% ambientul, 11% sistemul medical, 43% stilul de viață. Vedem astfel că mai mult de jumătate din responsabilitatea sănătății noastre ne revine nouă. Noi suntem responsabili să ne hrănim corespunzător, să facem mișcare, să dormim 7-9 ore din 24, să ne menținem greutatea optimă, să ne înconjurăm de oameni cu care să avem relații împlinitoare, să renunțăm la obiceiuri nesănătoase (fumat, alcool), să avem o igienă corespunzătoare, să ne îngrijim dinții ( nu mergem la stomatolog doar atunci când ne dor dinții, ci anual pentru un control și detartraj, ne spălăm de două ori pe zi), să învățăm să spunem “nu” altora și “da” nouă înșine, să ne organizăm mediul și timpul astfel încât prioritare să fie tot ce am scris eu mai sus și multe altele care țin de starea noastră de bine.
Da, ar trebui ca în primul rând să fim ocupați cu noi, cu sănătatea noastră, pentru că de noi depinde asta. Moștenirea genetică poate fi un dat, dar de noi depinde să nu ajungem la boală. Și dacă totuși am ajuns acolo, medicii ne pot ajuta, dar tot de noi depinde să ținem boala în frâu. 62%. Bună dimineața!
15 octombrie 2021
Ieri a fost Ziua Sănătății Mintale. Faptul că nu suntem în evidența unui medic psihiatru nu înseamnă că suntem sănătoși din punct de vedere mintal. Așa cum spun psihologii, nu suntem în stare să definim ceea ce simțim. Majoritatea suntem mai mereu triști, iritați, furioși, ne victimizăm, dorim să fim în altă parte sau să facem altceva decât facem în acel moment. Suntem răi, ranchiunoși, răzbunători, mohorâți, frustrați, în loc să ne ajutăm aproapele îi facem rău.
Dacă am putea să ne oprim o clipă, să respirăm și să ne definim în mintea noastră ceea ce simțim, să ne spunem: acum sunt furios, sau acum sunt trist pentru că… și să analizăm puțin acea stare, acea emoție, poate că următoarea dată când ne vom mai simți așa vom putea să gestionăm mai bine reacțiile noastre. Și ne vom putea adapta la circumstanțele exterioare. Pentru că nu putem opri ploaia, nu ne putem schimba partenerul să fie mai ordonat sau mai tandru, nu putem împiedica bădăranul în autobuz să vorbească tare, dar ne putem educa pe noi să fim calmi și senini, iar din acea stare să luăm cele mai bune decizii.
Ce-ar fi ca următoarea dată când suntem furioși să avem un dialog cu noi înșine: ok, acum sunt furios. Mă mai las să fiu furios un minut, apoi mă calmez și văd ce am de făcut. Bună dimineața!
16 octombrie 2021
E în natura umană să alegem calea cea mai ușoară. În spondilita anchilozantă se recomandă păstrarea greutății optime și exercițiile fizice zilnice pentru ușurarea durerilor articulare. Dar e mai ușor să iei un antiinflamator decât să renunți la covrigi și gogoși, să faci exerciții de streching sau să mergi câțiva km pe jos.
Ar trebui să avem o alimentație formată 75% din legume, de preferat crude, dar e mai ușor să faci o oală cu ciorbă din care să mănânci 5 zile.
Ar trebui să ne asigurăm aportul zilnic de vitamine și minerale din alimentație, din aceleași legume crude, pește sau carne la grătar, proaspete, dar e mai ușor să luăm un supliment cu fier decât să radem o bucată de sfeclă crudă și să rupem câteva frunze de salată. Dacă punem și o mână de pătrunjel, avem și necesarul de vitamina C asigurat în acea zi. Bună dimineața!
17 octombrie 2021
Suntem 8 miliarde de oameni pe planeta asta, ar fi imposibil și plictisitor să gândim toți la fel și să avem aceleași valori. Am încetat demult să categorisesc oamenii în proști și deștepți, buni și răi, valoroși sau inutili. Suntem doar… oameni. Încă mă mai surprind uneori încercând să spun cuiva ce am făcut eu și m-a ajutat. Apoi îmi dau singură o palmă imaginară după ceafă. Cine m-a făcut pe mine deșteaptă să cred că știu mai bine decât omul ăla ce trebuie să facă el? Probabil stă în natura umană să ne credem mai rotunzi și cu moț în frunte decât alții.
Iar am ieșit de pe un grup după ce moderatoarea, o fată tânără și probabil bine intenționată, a ieșit cu bățul la “enoriași” să îi amenințe că dacă nu fac ce spune ea îi dă afară de pe grup. I-am mulțumit frumos și am plecat singură. E un efort să moderezi un grup, dar asta nu îți dă dreptul să ai apucături de stăpân de sclavi, sunt grupuri cu mii de membri unde interacțiunea se petrece frumos și firesc, dacă tu, ca moderator, accepți că uneori și alții pot avea dreptate, nu doar tu.
Vă urez o zi frumoasă și nu lăsați pe nimeni să vă calce pe cap. Dar nici nu impuneți părerile și valorile voastre altora, fiecare știe ce e în mintea și sufletul său și are dreptul să trăiască așa cum îl duce capul. Bună dimineața!
18 octombrie 2021
Ne-am obișnuit să mâncăm mereu aceleași alimente, ne e teamă să încercăm ingrediente noi, să explorăm gusturi și texturi, combinații alimentare noi. Dacă mănânci prea des un aliment vei ajunge să dezvolți intoleranță la acesta, iar dacă un medic sau un nutriționist îți va spune să nu îl mai consumi o perioadă, vei întreba panicat: “păi și eu ce să mănânc?!”
Se termină lumea cu alimentul respectiv? Trăim într-o perioadă plină de abundență de tot felul, inclusiv de abundență de informație. Strămoșii noștri de acum mii de ani mâncau mai bine și mai variat decât noi. Dacă era penurie de un aliment într-o perioadă, nu era bai, erau altele care se puteau mânca, nu făceau o obsesie pentru cafea sau covrigi. Sunt atâtea plante, ierburi, condimente, carne, organe, fructe, care se pot combina într-o mulțime de feluri, că ar trebui să nici nu ne pese că nu mai putem mânca grâu sau lactate. Doar să ne permitem să încercăm, să ne jucăm, să explorăm, să greșim, și apoi să reușim să descoperim noi gusturi, noi savori, noi mâncăruri de care să ne bucurăm. Ce ziceți, se poate?