Lipii din făină de mei și tapioca


Distribuie

Am văzut pe youtube rețeta Jamilei de lipii țărănești la tigaie și mi-a lăsat gura apă, așa că m-am pus pe experimentat, să transform acele lipii din făină de grâu într-unele fără gluten. Aveam nevoie de o făină ceva mai amidonoasă decât cea pentru pâine, așa că în făina de mei pe care o folosesc de obicei am pus în proporție de ¼ amidon. Și pentru că nu mai folosesc orez alb și cartof la gătit am folosit amidon de tapioca. Rezultatul m-a mulțumit, chiar dacă nu sunt așa de netede și pufoase ca cele din grâu, am preferat să folosesc făină naturală, nu mixuri, așa că acestea sunt niște lipii gustoase și sănătoase fără gluten.

    Ingrediente

    • 200 de grame de făină de mei
    • 50 de grame de amidon de tapioca (plus încă ceva pentru frământat și întins)
    • 5 grame de tărâțe de psillyum
    • 5 grame de drojdie uscată
    • 50 de grame de lapte de cocos (opțional, se poate înlocui cu aceeași cantitate de apă)
    • 150 de grame de apă caldă
    • 3 grame de sare

    Mod de preparare

    1

    Se pun la înmuiat tărâțele de psillyum în apa caldă. Se amestecă făina de mei, amidonul de tapioca, drojdia și sarea și se omogenizează bine. Se face o gaură în mijlocul acestui amestec unde se toarnă apa cu tărâțele înmuiate. Încet, se încorporează făina, apoi se frământă, punând din când în când câte un pic de amidon de tapioca la nevoie, în caz că se lipește de mâini sau de castron. Nu exagerăm totuși cu amidonul, vrem ca aluatul nostru să fie suplu, nu un pietroi. Frământăm 5-7 minute, apoi acoperim castronul și îl lăsăm într-un loc călduț. După aproximativ o oră aluatul ar trebui să își dubleze volumul.

    Pudrăm planul de lucru cu amidon, mai frământăm un pic, apoi împărțim aluatul în biluțe (eu am făcut biluțe de 100 de grame fiecare) pe care le aplatizăm cu sucitorul. Acoperim cu un prosop și mai lăsăm 20-30 de minute. Încingem tigaia antiaderentă, o ungem cu un șervețel înmuiat în ulei de cocos, dăm focul mic și începem să coacem lipiile. Le punem una câte una și le întoarcem de mai multe ori pe parcursul coptului, cu atenție să nu le ardem. Atunci când sunt aurii pe ambele părți sunt gata. Sunt foarte gustoase, un pic amărui, gustul normal al pâinii, total deosebite de pâinea dulce care se vinde în magazine, se pot mânca atât calde, imediat scoase din tigaie (un deliciu), cât și reci. O bunătate! 😊