Vă mărturisesc cu mâna pe inimă că nu am mâncat niciodată lasagna până acum. Mama nu a gătit așa ceva, iar bunica nu știa să facă decât ciorbă, tocăniță și gogoși. Iar în epoca Google n-am avut curiozitatea să învăț să fac până acum, când cuprinsă de un entuziasm feroce în ale gătitului, am început să mă documentez. Sigur că nu am găsit o lasagna fără gluten și lactate, așa că am inventat o variantă vegetariană pentru început, cu două feluri de brânză vegetală și foi făcute de mânuțele mele. A ieșit cea mai bună lasagna pe care am mâncat-o vreodată .
Ingrediente
Pentru crema de brânză vegetală:
- 100 de grame de migdale înmuiate 12 ore
- 2 linguri de semințe de susan
- O lingură de semințe de cânepă
- 200 de grame de apă
- O linguriță rasă de sare
- 2 linguri de starter de iaurt
Pentru foi:
- 2 ouă
- O lingură (7-8 grame) de tărâțe de psillyum
- 2 linguri de amidon de tapioca
- 150 de grame de făină de mei
- Un praf de sare
- Amidon de tapioca pentru întins foaia
Pentru umplutură:
- 3 morcovi
- Un ardei capia mare
- O bucată de praz
- O bucată de zucchini măricică
- 2 căței de usturoi
- O linguriță de sare
- O linguriță de oregano
- ½ linguriță de piper măcinat
Deasupra punem:
- 200 de grame de cașcaval de năut
Mod de preparare
Începem cu crema de brânză. Majoritatea rețetelor de lasagna de pe site-urile românești folosesc sos bechamel cu făină prăjită în mult unt, de mă doare ficatul numai când mă gândesc la sosul ăsta. Amestecul de bechamel, 3 feluri de brânză, carne, ouă și aluat fiert fac din lasagna clasică o bombă nesănătoasă. Eu m-am gândit să înlocuiesc sosul și brânza cu un sos de brânză vegetală ușor fermentată, care dă un gust bun și îmbibă frumos legumele. Așa că avem nevoie să pregătim această cremă cu 6 ore înainte și să o lăsăm la temperatura camerei. Amestecăm migdalele înmuiate, curățate de coajă și spălate bine, semințele, sarea și apa în blender până obținem o pastă subțire. O vărsăm într-un castron ceramic sau de sticlă, adăugăm starterul de iaurt și amestecăm bine. Dacă nu avem starter de iaurt merge și cu 2 linguri de zeamă de lămâie sau o lingură de oțet de mere. Acoperim cu un șervețel și ne vedem de treabă 6 ore.
Urmează foile. E destul de simplu, e aluat de tăiței. Când am făcut prima dată tăiței, acum vreo 6 ani, mi s-a părut o chestie mirobolantă. Cum spuneam, e simplu: într-un castronel punem la înmuiat tărâțele de psillyum cu 50 de grame de apă. În alt castron mai mare spargem ouăle, le amestecăm bine cu o furculiță, punem tărâțele înmuiate, sarea și cele 2 linguri de amidon de tapioca și amestecăm până se desfac cocoloașele de psillyum. Apoi punem făina de mei, lingură cu lingură, până obținem un aluat vârtos și elastic. Pudrăm planșeta de lucru cu amidon de tapioca și începem să întindem mândrețea de aluat subțire de 5 mm și tăiem dreptunghiuri cam de 15 pe 20 cm. Mie mi-au ieșit 10 foi. Le punem deoparte și pe ele.
Umplutura. Curățăm și tăiem legumele și le punem la călit în 3-4 linguri de ulei de cocos sau untură de rață. Punem câteva linguri de apă, apoi capacul și lăsăm câteva minute, apoi zdrobim usturoiul deasupra, sarea, piperul și oregano și lăsăm să se odihnească în timp ce punem o oală cu apă cu sare la fiert. Când începe să fiarbă punem foile de aluat înăuntru și când se ridică la suprafață (cam în 2 minute) le scoatem cu paleta și le aruncăm în altă cratiță cu apă rece. Acum turnăm jumătate din crema de brânză (care a devenit ușor acrișoară) peste legume, amestecăm bine și începem să așezăm straturile.
Eu am folosit o tavă de silicon de chec în care mi-au intrat fix 2 foi pentru un strat. Punem 2 linguri din crema de brânză pe fundul tăvii, apoi un strat de foi, unul de legume, repetăm, în total 3 straturi de legume și 4 de foi, adică ultimul strat e de foi. Deasupra punem restul de cremă de brânză. Terminăm apoteotic cu un strat de cașcaval de năut ras, mai punem pe margini și 2 linguri de apă și dăm la cuptorul încins la 180 de grade pentru 30 de minute. Mi-au ieșit 4 porții de lasagna cu legume excelentă, sățioasă, ușoară și gustoasă. O minunăție .