Mici fără gluten de casă (AIP)


Distribuie

Îmi plac micii, dar mănânc rar, pentru că nu știu exact ce conțin cei cumpărați, ce fel de carne, condimente sau chiar am înțeles că se mai pune și pâine înmuiată uneori, ca să îi ”înmulțească”. Așa că m-am hotărât să mă documentez și să îmi fac proprii mici fără gluten, pe care să îi mănânc fără teamă.

M-am documentat temeinic și m-am oprit la rețeta de mici a doamnei Gina Bradea, pe care am adaptat-o la Protocolul Autoimun. Adică am folosit doar condimentele permise în faza de excludere. Dacă doriți, mai puteți pune piper, ienibahar, coriandru, chimen sau boia de ardei, sau puteți folosi orice fel de carne vă place mai mult. Micii mei au fost foarte apreciați așa, doar cu sare, usturoi și cimbru.

Aici găsiți și alte rețete AIP inventate sau inovate de mine.

    Ingrediente

    • 750 de grame carne de porc (pulpă)
    • 250 de grame de carne de curcan (pulpă)
    • O lingură rasă de bicarbonat de sodiu
    • 300 de ml de supă de oase
    • O linguriță de sare
    • O linguriță de cimbru uscat
    • O linguriță de oțet de mere
    • O căpățână mică de usturoi

    Mod de preparare

    1

    Carnea se spală, se curăță de pielițe și se toacă fin, eu am folosit robotul cu cuțite. Am pus 3 părți pulpă de porc la o parte pulpă de curcan, dar poate fi folosită orice carne cu ceva grăsime pe ea: vită, oaie, pui.

    Avem nevoie de un vas ceva mai mare, ca să avem loc să amestecăm fără să dăm pe dinafară. Punem carnea, apoi usturoiul curățat și zdrobit, cimbrul, sarea, bicarbonatul stins cu oțetul de mere și începem să frământăm, punând supa de oase treptat.

    Amestecăm cu nădejde, cam 20-30 de minute, până totul e omogenizat, iar supa de oase este înglobată bine. Pasta acum ar trebui să fie doar un pic fluidă. Gustăm de sare, dacă mai e nevoie mai punem.

    Acoperim vasul cu capac sau folie și băgăm la frigider până a doua zi. Atunci pasta de mici fără gluten ar trebui să aibe consistența cunoscută, bine legată și un pic lipicioasă.

    Mai amestecăm în ea vreo 10-15 minute, apoi formăm micii cu mâinile unse cu ulei de măsline.

    Pentru că avem 1,3kg de pastă de mici, o parte o putem pune într-o pungă la congelator pentru altă dată. După decongelare, frământăm pasta din nou, 10-15 minute, și formăm micii.

    Au ieșit o bunătate de mici fără gluten! I-am fript pe grătar la foc iute și au prins o crustă deasupra, iar în interior au rămas zemoși. Delicioși!