

Luni, 5 aprilie 2021
Ce faci atunci când observi că nu ești bine, că stomacul, intestinele, inima, articulațiile, întreg organismul nu funcționează în mod corespunzător? Sunt mai multe variante: te lamentezi și îți plângi de milă, mergi la medic și aștepți ca el să te vindece sau pui osul la treabă și cauți tu variante. Uneori e nevoie doar de o mică schimbare și revii la normal, alteori trebuie să îți regândești total obiceiurile, dependențele, alimentația, relațiile, întreaga viață ca să te simți bine cu tine. Poți începe cu modul de a mânca. Să elimini pe rând alimentele care știi că îți fac rău (chiar dacă nu vrei să admiți asta în mod conștient), dependențele nesănătoase (alcoolul, fumatul, sedentarismul), să găsești modalități de compensare care nu îți fac rău, să te înconjori de oameni optimiști și iubitori, să îți iei o pisică și să nu consideri sfârșitul lumii dacă nu îți iese din prima.
Eu de fapt voiam să vă prezint o mâncărică bună nu să vă țin o prelegere despre viață sănătoasă, dar așa mi-a ieșit . Bună dimineațaaaaa!
Marți, 6 aprilie 2021
Ne-am obișnuit cu gusturile intense induse de potențiatori de arome, E-uri, abuzul de sare și condimente cu gust puternic, ne-am obișnuit cu mâncăruri intens procesate și dorim mai mult, mai aromat, mai sărat, mai iute, mai… mai… Vrem ca mâncarea noastră să fie alcătuită din cât mai multe ingrediente, să aibă culori care ar trebui să facă parte dintr-un tablou perfect, friptura să fie asezonată cu un amestec de 7 condimente. Și să fie multă. Multe feluri de mâncare la o masă, în cantități cât mai mari. Nu mai știm să apreciem o salată simplă din ierburi de sezon, nici nu ne gândim că am putea pune spanac crud, lobodă sau frunze de ridichi în ea. Vrem sosuri sofisticate, nici nu ne dă prin cap că am putea pune în blender o legătură de mărar, una de pătrunjel, două mâini bune de spanac, o jumătate de lămâie curățată de coajă și un strop de sare și să facem cel mai gustos sos. E bun rău . Bună dimineața!
Joi, 8 aprilie 2021
Supa de oase e foarte sănătoasă și versatilă, eu fac mai multă o dată și pun la congelator în sticle de plastic de diferite mărimi. Astfel poți decongela o sticlă și foarte ușor poți combina legume în multiple feluri și iese mereu altă supă cremă, alt gust, altă culoare. Doar deschid frigiderul, iau ce legume îmi pică în mână și în câteva minute am o supă caldă, gustoasă și hrănitoare. Acum am înhățat o sfeclă și niște broccoli plictisit și cât ai zice „prânz” supa a fost gata. Bună dimineața!
Vineri, 9 aprilie 2021
Atunci când ai o boală autoimună ai intestinul afectat, există studii, nu am inventat eu asta. Când ai intestinul afectat și tot îl agresezi cu alimentație nepotrivită, cafea, alcool, medicamente, nu poți asimila vitamine, minerale și alte chestii bune din mâncare. Și atunci e bine să îți observi corpul ca să știi ce îți face bine și ce nu. Suntem la fel și totuși diferiți. Unii se simt bine renunțând la carne, alții la leguminoase, unii la lactate, majoritatea la gluten. Nu trebuie să facem toți la fel, avem mecanisme de funcționare unice și individuale. Și nu trebuie să ne simțim mai cu moț decât alții, să susținem sus și tare că metoda noastră e cea mai bună. E doar cea mai bună pentru noi, dacă avem norocul să găsim o metodă prin care să ne ameliorăm sănătatea prin alimentație și în general starea de bine.
În imagine aveți micul meu dejun de azi: 2 tartine din lipii de conopidă cu guacamole, morcov, ridichi, măsline și rucola țanțoșă. Bună dimineața!
Sâmbătă, 10 aprilie 2021
Atunci când te hotărăști să adopți o dietă restrictivă, despre care știi că te va ajuta în demersul tău către sănătate și starea de bine, primul impediment e frustrarea, apoi urmează sevrajul. Avem nevoie să ne dezintoxicăm de cafea, zahăr, produse procesate, iar reacția corpului este, păstrând proporțiile de rigoare, aceeași ca atunci când se renunță la droguri. Dureri de cap, lipsa energiei, lentoare în mișcare și în gândire, tulburarea tranzitului intestinal, foame necontrolată. Dar toate astea trec în câteva zile. Când mă gândesc la acea perioadă parcă nu mi se mai pare așa de groaznică.
Al doilea impediment ar putea fi influența anturajului. Dacă ai rude și prieteni care nu înțeleg ce ți-a venit cu dieta aia, sau, mai rău, râd de tine sau incearcă să te facă să renunți, înseamnă că nu te respectă și nu au încredere în deciziile tale. Aici e mai mult de discutat, pentru că noi ne înconjurăm de oameni asemenea nouă, deci nu trebuie să îi convingem pe ei de utilitatea demersului nostru, ci să fim fermi pe poziții, să explicăm doar o dată în ce constă ceea ce ne-am propus și la ce ne ajută și să ne vedem de viața noastră în continuare, fără a ne lăsa influențați. Desigur, nici nu trebuie să le impunem lor restricțiile noastre, ci să găsim alternative viabile pentru noi.
În poză aveți smoothie-ul meu cuminte de banană, căpșuni, scorțișoară și ulei de cocos, ce trona aseară pe masa plină de pahare cu vin, bere și țuică, masă veselă înconjurată de prieteni buni, care sunt alături de mine orice decizie aș lua, așa cum și eu sunt alături de ei. Prietenia nu înseamnă să faci ca mine, ci să mă susții în demersurile mele, chiar dacă nu ești de acord cu mine. Bună dimineața!
Duminică, 11 aprilie 2021
Ce e mai important pentru tine, să rămâi în confort mâncând aceleași alimente care îți fac rău, sau să te avânți în necunoscut cu credința că schimbându-te te vei simți bine, vei arăta bine și vei privi lumea cu ochi optimiști? Bună dimineața!


