

Duminica merg la cumpărături la Bucur Obor, îmi iau toate verdețurile, avocado, carne de curcan de la un arab, pui sau porc, țelină, castraveți, conopidă, ridichi, morcovi, afine, căpșuni. Când ajung acasă porționez carnea, o pun în punguțe în congelator, verdețurile le organizez frumos, spanacul îl curăț, îl spăl, îl zvânt un pic în prosop și îl pun într-o pungă, astfel ține și o săptămână, dacă e proaspăt. Dacă mai e nevoie în timpul săptămânii mai dau o tură pe la aprozarul de cartier, dar de obicei tot ce cumpăr îmi ajunge toată săptămâna.
Am scris toate astea ca să înțelegeți că nu e greu să mănânci sănătos, dacă știi să te organizezi. Din piață ai de unde alege verdețuri proaspete și ieftine, care să țină mult timp. Și acum vreau să vă prezint, fără falsă modestie, cea mai gustoasă mâncare făcută de mine vreodată. Până acum mâncărurile AIP mi-au ieșit din prima, neurmând vreo rețetă anume, doar încercând să combin puținele ingrediente permise.
Ingrediente
- 4 pipote mari de curcan
- O jumătate de țelină medie
- Un morcov
- O bucată de praz
- 2 căței de usturoi
- O mână de mărar tocat mărunt
- 2 linguri de untură de rață (dacă nu aveți, merge și de porc)
- Sare
Mod de preparare
Se spală pipotele, se curăță țelina și se pun la fiert. Se lasă 15-20 de minute. Între timp curățăm și spălăm morcovul și prazul și le tăiem, morcovul în cubulețe mici, prazul în felii de aproape un cm. Zdrobim cățeii de usturoi cu latul cuțitului. Scoatem și lăsăm la răcorit pipotele și țelina și păstrăm zeama în care au fiert. Tăiem pipotele, ori în felii subțiri, ori în cubulețe de mărimea unei îmbucături. În blender (eu am un miniblender, îl folosesc zilnic) pregătim sosul de țelină astfel: punem țelina cu o linguriță de untură de rată, mixăm, apoi adăugăm treptat zeama de fiertură până obținem un sos alb de țelină pufos, nu foarte lichid.
Încingem untura de rață în tigaie, punem usturoiul tocat mărunt și dăm focul la minim. Adăugăm morcovul și prazul, și amestecăm încontinuu ca să nu ardem usturoiul. Punem bucățile de pipote și câteva linguri din zeama de fiertură, punem și capacul și lăsăm să fiarbă încet vreo 10 minute. Dacă mai e nevoie mai punem câteva linguri de zeamă. Între timp curățăm și spălăm mărarul. Punem sosul de țelină și sarea și mai lăsăm vreo 5 minute. La sfârșit punem mărarul, omogenizăm bine, închidem focul și mai lăsăm acoperit câteva minute. Iese extraordinar de gustoasă și sățioasă. Se potrivește perfect cu o salată din toate ierburile primăverii.