Prăjitură inteligentă cu ciocolată fără gluten și lactate


Distribuie

Această prăjitură e la fel ca varianta ei cu vanilie, dar altfel. Adică se prepară la fel, având doar câteva ingrediente în plus (ciocolată și cacao), dar gustul e altfel, pentru că am înlocuit bălaia vanilie cu întunecata ciocolată și veselul rom.

    Ingrediente

    • 5 ouă
    • 100 de grame de unt de cocos
    • 100 de grame de zahăr
    • 120 de grame făină de orez
    • 100 de grame de caju
    • 100 de grame de ciocolată
    • 25 de grame de cacao
    • Esență de rom
    • Un praf de sare

    Mod de preparare

    1

    Punem caju-ul la înmuiat, minimum 3 ore, cu apă călduță, sau peste noapte cu apă rece. Când ne apucăm de prăjitură îl spălăm bine, apoi îl cântărim și completăm cu apă până la 500 de grame. Îl blenduim bine până devine un lapte spumos. Cântărim ingredientele și punem castronul cu unt de cocos cântărit în alt castron sau crăticioară cu apă caldă ca să se lichefieze. Dacă e vară e deja moale. Spargem ouăle și punem albușurile într-un castron, gălbenușurile în altul. Punem un praf de sare peste gălbenușuri și le mixăm un pic. Le lăsăm deoparte și batem albușurile până stă telul băț. Eu albușurile le bat întotdeauna cu telul după ce am avut o experiență nefericită cu niște albușuri pe care le-am chinuit cu mixerul vreo jumătate de oră fără niciun efect, iar când am băgat telul s-au bățoșit în 3 minute. Topim ciocolata (orice ciocolată simplă, cu minimum 75% cacao merge). Pentru operațiunile următoare avem nevoie de mixer. Punem zahărul peste gălbenușuri și mixăm bine până se topește. Nu ne grăbim, e important ca zahărul să fie topit bine, iar amestecul nostru de gălbenuș plus zahăr să arate ca o cremă groasă. Acum adăugăm ciocolata topită și continuăm să mixăm. Începem să punem untul de cocos puțin câte puțin, ca la maioneză, amestecând constant. Punem și cacao și continuăm cu laptele de caju, în 2 etape, de data aceasta la viteză mică, pentru că altfel sare peste tot compoziția din castron și nu vrem să o rașchetăm de pe pereți. Punem esența de rom și făina și îi dăm înainte cu mixatul. După ce și acestea s-au încorporat bine, lăsăm mixerul și continuăm cu lingura sau paleta, pentru că urmează să punem și ultimul ingredient, albușurile bătute spumă. Îl punem și pe el în două etape, amestecând cu grijă, pe orizontal. Compoziția este foarte lichidă, dar așa trebuie să fie.

    O turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, eu am celebra mea tavă cu diametrul de 26 cm. Înainte să încep mixarea gălbenușurilor am dat drumul la cuptor, cu foc și sus și jos, la 160 de grade, așa că acum cuptorul este perfect încins și băgăm tava înăuntru. O lăsăm fix 40 de minute (ceva mai puțin timp decât varianta cu vanilie, pentru că altfel se arde ciocolata) fără să deschidem ușa cuptorului. O scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcească acoperită cu un prosop.