„Papucei” cu carne


Distribuie

De câte ori merg la restaurante cu specific arăbesc, turcesc, libanez, indian, mă uit bine la ingrediente, că nu știi de unde răsar vreun cușcuș sau niște boabe de grâu măcinate. Mi s-a întâmplat să refuz vreun preparat pentru că nu era menționată în meniu lipia ca bază  pe care stătea o salată, de exemplu. Mă cam oftic uneori că nu pot gusta din anumite chestii, dar bag la cap denumirea și îmi fac eu acasă ceva asemănător. Acești papucei cu carne sunt inspirați din rețeta turcească de pide.

    Ingrediente

    Aluat

    • 200 de grame de apă călduță
    • O lingură cu vârf (11 grame) de tărâțe de psillyum
    • O linguriță cu vârf de drojdie uscată (eu am folosit Dr Oetker)
    • 140 de grame de făină de mei (eu am folosit Solaris)
    • 2 linguri de ulei
    • O jumătate de linguriță de sare
    • O linguriță rasă de zahăr (eu am folosit brut)

    Umplutură

    • 300 de grame de carne tocată ( eu am folosit amestec porc cu vită)
    • Un ardei gras sau capia micuț
    • O ceapă medie
    • Un ardei iute
    • Sare
    • Condimente: cimbru, rozmarin, pătrunjel

    Mod de preparare

    1

    Din aceste cantități ies 3 papucei cu carne serioși. Un papucel este o porție.

    Începem acțiunea cu umplutura. Ardeiul gras și ceapa se dau pe răzătoare și se scurg bine de zeamă, ardeiul iute se toacă mărunt. Se amestecă toate ingredientele cu simț de răspundere, cu mâna, insistând până se omogenizează bine. Se înfășoară în folie de plastic și se dă la frigider. Va sta cel puțin o oră să se întrepătrundă aromele, până rezolvăm aluatul.

    Aluatul se face exact ca la ciabatta: Se amestecă apa călduță, tărâțele de psillyum, zahărul și drojdia într-un castron mai mare, se acoperă și se lasă la căldură 20 de minute, eu am pus castronul pe caloriferul cald. După 20 de minute drojdia ar trebui să se activeze, adică să facă niscaiva balonașe.

    Punem cam 2 linguri din făină, amestecăm bine, apoi punem sarea. Punem și restul de făină, nu toată, cam 100 de grame, restul vom folosi mai târziu. Omogenizăm bine, apoi punem uleiul, amestecăm până se încorporează și mai punem o lingură de făină. Acum aluatul ar trebui să fie destul de dens și elastic. Îl formăm într-o bilă și îl mai punem la caldură 30 de minute.

    Nu stăm de pomană, facem un pic de ordine prin bucătărie, mai jucăm un solitaire și ne întoarcem la aluatul nostru. Pudrăm planul de lucru cu făină, răsturnăm aluatul acolo și îl mai frământăm un pic, apoi facem stretch and fold de 2 ori, îl acoperim cu castronul și îl mai lăsăm 10 minute. Vă amintiți că v-am mai zis de stretch and fold, chestia aia cu împăturit aluatul. Google it. Facem chestia asta cu stretch and fold și lăsat 10 minute acoperit cu castronul de 3 ori. O să vedeți că mereu după cele 10 minute aluatul crește.

    Ultima oară îl împărțim în 3, iar fiecare bucată o întindem cu sucitorul într-o fâșie lungă și îngustă. Scoatem umplutura de la frigider, o împărțim în trei și o întindem pe fiecare fâșie de aluat, lăsând marginile libere. Marginile le întoarcem peste umplutură, formând papucei. Între timp am încins cuptorul la 200 de grade Celsius, cu tava înăuntru. Punem hârtie de copt în tavă, apoi cu paleta băgăm și papuceii. Se lasă 35 de minute. Oh, my God! Au ieșit supergustoși, nu au avut nevoie de niciun adaos, gen sos sau salată, plus că mi s-au părut foarte ușor de digerat.