Aceasta este o ”călătorie inițiatică”, cum am numit-o eu, prima călătorie pe care o fac și o planific singură, în locuri pe care demult voiam să le vizitez. Arată ca un jurnal de călătorie pentru că am postat direct pe facebook, iar acum am adunat aceste postări aici. Enjoy!
Când ceva nu e pe placul tău ce faci? Faci tot posibilul să schimbi acel ceva sau rămâi în situația respectivă și te vaiți că nu e ok. Când zici ”aș face cutare, dar…” anulezi intenția de a face acel ceva. Eu acum încerc să demontez afirmația ”aș călători, dar nu am bani”. Am pornit într-o aventură: călătoresc prin Transilvania on a budget. Adică vreau să văd cât de ieftin pot călători, vizita, locui, mânca într-o călătorie de 5 zile, ținând cont de restricțiile alimentare, fizice și de altă natură. Voi posta prețuri, locații și idei de chestii ieftine. Mi-aș dori dacă aveți idei să le expuneți în comentarii. Orice e binevenit. În poză, breakfast with a view, mic dejun (2.50 lei plus chifla de mei de acasă) cu priveliște asupra orașului Alba Iulia.
1.
Și pentru că plouă cu spume, iar vizita mea în Parcul Dendrologic din Alba Iulia pare compromisă, o să profit de timpul liber pentru a povesti cum m-am pregătit pentru aventura mea. Am ales ca locații Sighișoara, Alba Iulia și Cluj, pentru că demult voiam să le vizitez, dar nu aveam timp, bani sau companie.
Cum am zis anterior, ”vreau, dar…”. Și se amâna la infinit. Mi-am stabilit perioada fără să țin cont de condițiile meteo, Mercur retrograd sau alte condiționări logice, dar care nu fac decât să aducă alte amânări. Transportul l-am ales cu trenul, am luat bilete de la agenția CFR, cu reduceri de anticipație și circuit, m-au costat 200 lei, față de 250 lei ,dacă le cumpăram separat, în ziua plecării din fiecare oraș. Cazarea am ales-o la hosteluri, atentă la preț și locație cât mai centrală, am făcut rezervări pe Booking. Câte 2 nopți în Alba Iulia și Cluj, 50 lei pe noapte, deci încă 200 lei.
Și pentru că s-a oprit ploaia, voi povesti în altă postare despre prima mea zi de aventură, în Sighișoara. În poză, patul meu de la ”etaj”. Closer to the sky.
2.
Prima zi. Sighișoara. Am ales să nu îmi petrec prima noapte în Sighișoara, ci seara să plec spre Alba Iulia, unde voi rămâne 2 nopți, așa că știam că prima zi va fi și cea mai lungă, neavând posibilitatea să mă odihnesc până la ora 22. Așa că la ora 5 dimineața am pornit spre gară, cu emoții cât casa și un rucsac destul de echilibrat în spate.
După 6 ore în tren, în care a fost incredibil de frig, 6 ore în care a plouat aproape încontinuu, am coborât în Sighișoara. Culmea, imediat a ieșit soarele! Semn bun. Deși îmi descărcasem hărți, alcătuit itinerariu, am simțit că nu am nevoie de toate astea. Pur și simplu am ieșit din gară, după ce mi-am lăsat rucsacul la biroul de bagaje, și am luat-o unde am văzut cu ochii. Deși nu am mai fost niciodată în Sighișoara, în 15 minute ajunsesem în cel mai frumos punct din oraș, de unde puteam privi panorama orașului. Uau! Mă încerca un mix de emoții nemaisimțite până atunci! Am stat un timp acolo, apoi am luat-o la pas prin Cetate, savurând fiecare piatră și fir de iarbă, fără țintă, fără itinerariu, doar…simțind și fotografiind.
Cheltuieli? Am ales să nu vizitez obiective turistice cu taxă de intrare. Am văzut foarte bine panorama orașului și fără să urc în turn, și nu simțeam nevoia să văd camera de tortură. Toată Cetatea e un obiectiv de vizitat, gratuit. Am mâncat sandvișuri de acasă și un meniu la 15 lei, la un hostel din zonă, ciorbă de fasole roșie, pulpă de pui cu cartofi prăjiți și salată de varză. Total cheltuieli Sighișoara, 20 lei, 15 lei meniul plus 5 lei bagajul la gară. Next stop, Alba Iulia.
3.
Tocmai am încheiat etapa Alba Iulia și sunt în trenul ce mă duce către Cluj. A fost…uau! Dar să încerc să mă exprim în cuvinte. Am plecat din Sighișoara la 19.11. am ajuns în Alba Iulia la 21.30. La 22.00 expira check in-ul la hostel, așa că mi-am luat notițe în tren pentru a ajunge în timp util. Mulțumesc, nenea Goagăl, am ajuns la 21.55.
Am primit un pat la ”etaj”, așa cum v-am arătat ieri. 2 colege de cameră, o gălățeancă și o franțuzoaică, ambele mai tinere decât jumătatea vârstei mele. A doua zi a plecat franțuzoaica și a venit un biker ucrainean. Azi am plecat toți în direcții diferite: gălățeanca la Brașov, ucraineanul spre Ucraina, eu spre Cluj.
Hostelurile sunt o lume aparte, oameni, de obicei foarte tineri (cu mici excepții, așa ca mine), din diferite părți ale lumii, care au o pasiune comună, călătoriile. Eu sunt mic copil pe lângă cât au văzut și au călătorit copiii ăștia. A doua zi de dimineață am pornit spre Cetate, cu o pauză la un supermarket de unde mi-am luat 4 felii de salam săsesc (”4 felii?!” s-a uitat vânzătoarea la mine mirată), o ciocolată mică Rom și 2 piersici. 5 lei cu tot cu pungă.
Am intrat în Cetate prin punctul cel mai înalt, m-am așezat pe iarbă și mi-am luat micul dejun cu vedere panoramică. Piersicile le-am păstrat pentru mai târziu. Spre seară am găsit un Kaufland, de unde m-am aprovizionat cu de toate. 16 lei. Și mi-a rămas și pentru Cluj ceva.
Ieri și azi am vizitat Alba Iulia în ritmul meu, fără să îmi doresc să bifez obiective, să văd neapărat ce au văzut alții, ci încet, încet, am lăsat orașul să mi se dezvăluie, să îmi ghideze pașii după inima mea, să îmi arate locuri secrete și puțin umblate, comorile sufletului albaiulian. Pe soare și pe ploaie, Alba Iulia m-a ghidat prin Cetate, Parcul Dendrologic și dealuri pitorești. Cheltuieli? 40 lei. Că nu m-am putut abține de la un capuccino și o înghețată.
4.
Well… Cluj. Mare diferență față de Alba Iulia. Am ajuns seara, nenea Goagăl m-a condus la hostel. După ce am ajuns, în 2 minute a început ploaia și nu s-a mai oprit până noaptea târziu. M-am cazat și, deși rezervarea zicea că am pat într-o cameră cu 6 paturi, am primit un pat într-o cameră cu 10 paturi. Am acceptat pentru că eram doar eu cu o fată cam de vârsta mea. Celelalte camere sunt ocupate toate, doar aici sunt locuri libere și văd că tot în celelalte camere se cazează. Și m-am prins de ce. Colegei mele de cameră îi lipsesc niște țigle de pe casă, cred că e o rudă a gazdelor ceva, și nu stă nimeni cu ea. Dar eu mă înțeleg bine cu ea, doarme frumos, deși la început s-a uitat urât la mine, acum îmi vorbește cu ”dumneavoastră”. În fine.
Pe lângă ploaia care mi-a stricat planurile de seară, am mai făcut o constatare neplăcută: chiflele mele au mucegăit. Am uitat să le bag în frigider. Așa că toate planurile mele alimentare au fost date peste cap. Azi dimineață am mâncat o pungă de chipsuri și o ciocolată locală de casă. La prânz cartofi prăjiți. Acum o mână de cireșe. Nu prea îmi place Clujul. Singurul loc care mi-a plăcut a fost parcul Cetățuia, unde vreau să mă duc și diseară să văd apusul. Cheltuieli azi? Hmmm… 45 lei. Biletul la Grădina Botanică 10 lei, cartofii prăjiți 11 lei, și alte alimente restul (am luat 2 ciocolate de casă, foarte bune).
5.
Sunt în trenul spre București. Tren de noapte. Aventura mea se încheie mâine dimineață la ora 8, când voi ajunge acasă. Azi, fiind sâmbătă, clujenii mi s-au părut mai relaxați, Clujul mai puțin grăbit decât ieri. Alene mi-am purtat pașii prin Parcul Etnografic, apoi din nou în Centru, unde am descoperit o comoară: zidurile vechii Cetăți. Zona mi s-a părut extraordinară! Am zăcut pe o bancă în Piața Unirii vreo 2 ore, după ce îmi terminasem baremul de 20 km pe zi. Știam că mai am 2 km până la gară.
Cheltuieli în ultima zi? 23 lei: 6 lei intrarea în Parc, 15 lei o costiță cu orez și ardei copt la autoservire și 2 lei un ceai la automat. Am vrut cafea, dar am apăsat pe butonul greșit. Sunt ruptă de oboseală…
Citiți și Primele impresii după întoarcerea acasă.