În sfârșit am reușit! Am avut ambiția să fac pâine fără gluten, din ingrediente naturale, fără mixuri de așa zise „făinuri” cu adaosuri ce au denumiri chimice. De ceva timp tot încerc și am avut câteva eșecuri răsunătoare. Făina de orez se comportă ciudat la pâine, așa că am renunțat la ea. Îmi ieșeau tot felul de chestii ciudate care numai pâine nu se puteau numi, ba chiar odată a ieșit ceva asemănător cu o minge, goală pe dinăuntru. Ce am inventat acum se poate numi rețeta de bază, de unde putem porni să facem tot felul de variante, cu usturoi, ceapă, rozmarin, măsline, etc. Din cantitățile de mai jos a ieșit o pâine de 600 de grame, consistentă, cu coajă crocantă, asemănătoare pâinii pave.
Ingrediente
- 300 de grame de făină de mei
- 100 de grame de mălai
- 2 linguri de tărâțe de psyllium
- 50 de grame de drojdie proaspătă
- O linguriță de sare
- 500 de mililitri de apă
- O lingură de ulei de măsline
Mod de preparare
Drojdia se pune la desfăcut împreună cu o lingură de făină de mei în 200 de mililitri de apă călduță. Din restul de apă, sarea și cele 100 de grame de mălai se face o mămăligă potrivită ca și consistență care se răstoarnă într-un castron și se lasă să se răcească.
Între timp drojdia a crescut și adăugăm peste ea cele 2 linguri de tărâțe de psyllium.
Se lasă câteva minute, apoi tot amestecul cu drojdie se pune peste mămăligă și se omogenizează bine. Se adaugă cele 250 de grame de făină de mei rămase și se frământă bine aluatul până încorporează toată făina. Se ung mâinile cu puțin ulei de măsline și se mai frământă puțin, apoi se lasă la crescut o oră, după care se mai frământă câteva minute și se așează în tavă, pe hârtie de copt.
Se mai lasă o jumătate de oră, apoi se dă la cuptorul încălzit în prealabil câteva minute, unde se lasă 2 ore la foc mic.