

Nu am rămas cu prea multe pofte din vremurile în care mâncam junk food. Una însă persistă: shaorma. Nu mâncam des, doar de 3-4 ori pe an, dar atunci când o făceam, o savuram cu o plăcere extremă. Bineînțeles că mă umflam ca un balon gata să-și ia zborul, dar puneam asta pe seama cantității, nu a glutenului. Când plec la sală trec pe lângă o shaormerie și mi se face o poftă imensă, spre deosebire de patiseria de alături, care nu-mi stârnește nicio reacție. Pe măsură ce îmi îmbunătățeam cunoștințele în arta gătitului fără gluten, visam să găsesc o formulă ideală pentru lipia de shaorma, pufoasă și totuși elastică. Și după un an, evrika!, am găsit. Iat-o în toată splendoarea în rețeta de mai jos.
Ingrediente
Foaia
- 200 de grame de făină de orez plus făină pentru întins
- 2 linguri de tărâțe de psyllium înmuiate în jumătate de cană de apă
- 2 ouă mici sau unul foarte mare
- Un praf de sare
Umplutura: Asta depinde de imaginația fiecăruia, dar să vă spun ce am folosit eu, pentru 2 bucăți.
- 2 pulpe de pui dezosate
- O jumătate de dovlecel
- Jumătate de ardei gras roșu
- O ceapă mică roșie
- Un castravecior murat mai mare
- 4 frunze de salată
- O lingură de mărar tocat
Sosul
- O căpățână de usturoi
- O lingură de tahini
- O linguriță de muștar
- O jumătate de linguriță de sare
- O jumătate de linguriță de turmeric
- Un praf de piper
- O lingură de ulei de măsline
- 2 linguri de apă
Mod de preparare
Foaia
Se amestecă făina cu sarea. În castronul cu tărâțe și apă se sparg ouăle, apoi se omogenizează foarte bine. Se toarnă tărâțele și ouăle peste făină și se frământă până se încorporează toată făina, rezultând un aluat nelipicios și puțin vârtos. Se împarte în 4 bucăți. Fiecare bucată se întinde cu făcălețul până devine o foaie subțire, cu diametrul cât al tigăii în care o vom prăji. Eu am o tigaie antiaderentă cu diametrul de 27 de cm, iar foaia arată așa.
Prăjim fiecare foaie în tigaia antiaderentă, unsă cu un șervețel îmbibat în ulei. Nu vă fie teamă să o ridicați cu mâna de pe planșetă, pentru că nu se va rupe. Eu am întors-o de două ori. Și acum ceva foarte important. După ce scoatem fiecare foaie o așezăm repede pe o farfurie pe care o acoperim etanș cu un șervet de bucătărie. Eu am pus chiar două, ca să fiu mai sigură. Nu trebuie să respire pe nicăieri, altfel se va usca și va rezulta o mare scovergă. Vor rezulta 4 frumuseți de lipii. Eu nu am avut nevoie decât de 2, așa că după ce s-au răcit acoperite, 2 dintre ele le-am introdus într-o pungă etanșă și apoi la congelator. Le voi umple altădată.
Umplutura
Pulpele le-am tăiat în bucățele mici, la fel și dovlecelul, apoi le-am călit separat, întâi carnea, pe care am asezonat-o cu busuioc uscat, sare și piper, apoi dovleceii. Un prieten m-a sfătuit să folosesc dovlecei în loc de cartofi prăjiți și nu am regretat. Sunt foarte gustoși. Ardeii se taie feliuțe cam de un cm, ceapa julienne, castraveciorul cubulețe.
Sosul
Ce ar fi shaorma fără sos? Pare complicat cu atâtea ingrediente, dar nu e, pentru că se bagă toate în blender 2 minute și e gata.
Cam așa arată shaorma noastră înainte s-o împăturim.


