M-a rugat o prietenă să scriu un articol pe această temă pentru că e exasperată de o nepoată care ține toate curele nesănătoase pe care le găsește pe net și s-a săturat să o culeagă de pe jos de fiecare dată când i se face rău, iar de slăbit, tot nu slăbește decât pentru o perioadă, apoi pune la loc tot ce a dat jos, ba chiar cu dobândă. Știind că eu sunt „mama dietelor”, că le-am ținut pe toate, sau aproape toate, chiar și pe cele nesănătoase (deh, eram și eu tânără și fără minte), m-a rugat ca din vasta mea experiență în domeniu să împărtășesc și altora. Deci să purcedem, pe puncte.
1. Înfometarea.
Deci, v-ați îngrășat. Nu v-ați îngrășat într-o lună două, nu? Și atunci de ce vreți să dați jos în 2-3 luni toate kilogramele pe care le-ați pus în 2-3 ani?! Credeți că dacă vă înfometați o să reușiți asta? Nu, dimpotrivă. O să slăbiți câteva kilograme, majoritatea apă din țesuturi și masă musculară, nu grăsime, apoi după un timp organismul o să intre pe „hrănirea de avarie”, adică o să învețe să se descurce cu cât îi dați.
Credeți că o să reușiți să stați înfometați pentru mult timp? Dacă răspunsul este da, felicitări, v-ați pricopsit cu o frumoasă anorexie, care este o boală, ce aduce cu ea o mulțime de disfuncții în organism și veți fi slabă, dar palidă, cu cearcăne, cu stări constante de rău și anxietate, iar într-un final asta poate aduce și moartea. Nu e o perspectivă prea frumoasă, nu? Iar dacă răspunsul la întrebare este nu, atunci felicitări din nou, organismul s-a învățat pe „hrănirea de avarie”, iar când veți începe să mâncați normal, va crede că a ajuns în Nirvana, și va acumula mai multe kilograme decât v-ați chinuit să dați jos.
2. Dieta disociată.
Hai să fim serioși. Mâncând o perioadă o zi fructe, o zi lapte, o zi pește, poate veți slăbi 5 kilograme într-o săptămână, dar vă veți simți ca naiba și, oricum, puteți face asta toată viața? Pentru că atunci când veți începe să mâncați normal, cele 5 kilograme vor reveni, bucuroase că s-au întors și aducând și câteva prietene. Mai bine învățați regulile mâncatului sănătos și al asocierii alimentelor. A, da, și toate site-urile care promovează această dietă spun despre ea că „nu are efecte adverse…importante” sau „nu prea face bine”. Chiar ei recunosc asta, cu jumătate de gură, evident.
3. Dietele Dukan și Atkins.
Pe scurt, dietele fără carbohidrați sunt la fel de nesănătoase ca și cele fără grăsimi. Cred că n-am să pot uita vreodată cum am leșinat după 5 zile de astfel de cură pentru că îmi scăzuse glicemia.
4. Timpul zilei în care mâncăm anumite alimente.
O doamnă se lăuda că a început o cură de slăbire. Am întrebat-o ce a mâncat cu o seară înainte. Ea, foarte mândră de dieta ei, îmi spune că iaurt cu nuci și semințe de in. Mi-a părut rău să-i sparg balonul de fericire atunci când i-am spus că nucile și semințele sunt foarte sănătoase, dar, mâncate seara, îngrașă. Nefericită, a zis că de acum înainte o să mănânce numai fructe seara. Din nou mi-a părut rău să răsucesc cuțitul în rană, dar și fructele îngrașă seara. Ele se mănâncă numai dimineața pe stomacul gol.
„Și atunci ce să mănânc seara?” zice exasperată. La o friptură cu salată v-ați gândit? Sau mâncărică de legume cu un strop de carne, eventual? Sau o salată asortată cu un singur fel de carbohidrat, adică niște urme de cartof, orez, fasole pestriță sau linte? Anumite alimente, sănătoase dealtfel, seara îngrașă, de exemplu ouăle, fructele, nucile, semințele, fructele confiate. Mâncate până în ora 12 aduc un beneficiu organismului și nu se depun pe „colăcei”.
5. Alimentele procesate.
Pentru numele lui Dumnezeu, ce aveți cu bietele grăsimi? Ele sunt bune pentru organism, chiar și cele saturate, conform ultimelor studii. Doar de grăsimile trans trebuie să ne ferim, adică acelea rezultate în urma prăjirii. Grăsimile ajută la întărirea sistemului imunitar, mențin arterele mai suple și articulațiile sănătoase și multe alte beneficii. Și, da, nu îngrașă, adică mai corect, mențin sațietatea mai mult timp. Poți mânca o bucățică de carne grasă cu o salată fără să-ți mai fie foame mult timp.
Și atunci de ce să cumpărăm produse procesate „fără grăsimi”? Cu ce credeți că se înlocuiesc grăsimile, cu aer? Nu, cu carbohidrați, zaharuri sau alte adaosuri nesănătoase sau dubioase. Și ghiciți? Astea îngrașă mai mult decât grăsimile.
Parțial valabil și pentru produsele „fără zahăr”. Zahărul în sine nu este sănătos, dar în aceste produse e substituit cu înlocuitori chimici, care sunt foarte dăunători pentru organism și sunt ca un drog, ne fac să dorim mai mult dulce.
6. Sportul.
Să nu mă înțelegeți greșit, sportul e bun, e foarte bun, dar cu măsură. Văd fete la sală cum aleargă câte o oră pe bandă, trag de fiare până leșină, în speranța că vor slăbi. Acum câteva zile o adolescentă îmi admira abdomenul la vestiar și mă întreba cât alerg pe bandă. Pe lângă faptul că mi-a crescut ego-ul până la cer, la 44 de ani să-ți invidieze abdomenul o fată de liceu nu-i de ici, de colo, m-am mirat de întrebare. Păi ce, eu merg la sală să-mi forțez mușchii și articulațiile? Merg pe bandă cu înclinație, ca și cum aș urca un deal, fără să alerg, doar să gâfâi un pic, trag de greutăți mici, că nu vreau să concurez la Mister Universe, ca să mă umplu de mușchi, și fac exerciții la sol, abdomene și alte exerciții învățate la kinetoterapie.
Sportul e bun, dar fără o alimentație sănătoasă nu face decât să adauge mușchi pe sub grăsime și astfel să te facă și mai… mare. Nu vreau să cred că respectiva adolescentă și-a luat o shaorma după ce a plecat de la sală, pentru că i se făcuse foame după atâta alergat.
7. Timpul de adaptare.
Să presupunem că ați înțeles ce v-am îndrugat eu până aici, v-au dat lacrimile de emoție, ați citit și articolul meu „Trucuri pentru o greutate ideală” și v-ați hotărât să aplicați toate sfaturile mele. Dacă așteptați ca într-o lună să arătați ca Mihaela Rădulescu, atunci n-ați înțeles nimic. E nevoie de timp ca organismul să se adapteze la schimbări, fizic și mental, dar rezultatul va fi definitiv, vă veți simți mult mai bine, veți avea preocupări noi, veți căuta noi și noi sfaturi pentru sănătate și veți învăța să deosebiți sfaturile bune de cele mai puțin bune. Miracolele există, dar ele sunt rare, altfel n-ar mai fi miracole, nu te poți culca seara gras și bolnav și să te trezești dimineața suplu și sănătos, totul necesită muncă în viață, chiar și sănătatea.
1 thought on “Greșeli pe care le poți face când vrei să slăbești”