Trucuri pentru o greutate ideală


Distribuie

Pe femeile din familia mea mai bine le sari decât le ocolești (cer scuze mătușilor, verișoarelor și nepoatelor mele), așa că toată viața mea a fost o luptă continuă, nu atât cu kilogramele, cât mai ales cu ideea de a mă îngrășa. Întotdeauna am avut un cântar în casă pe care-l vizitam foarte des, uneori chiar zilnic. Știam care e perioada din an și din lună în care sunt predispusă la îngrășare și știam când pot lua măsuri și când trebuie s-o las baltă, pentru că orice aș face, în acea perioadă nu-mi pot menține greutatea.

Prietenele mele mai… plinuțe priveau amuzate “lupta” mea și-mi spuneau: “Lasă, că ai să vezi tu după 40 de ani, că orice ai face, tot ai să te îngrași”. Și… se pare că aveau dreptate. După ce am împlinit 40 de ani îmi era tot mai greu să mă mențin la 50 de kg vara și 52 iarna. Ajungeam și la 54, ceea ce la înălțimea mea de 1,51 e destul de mult.

*

Și exact acum un an, în ianuarie, am început să mănânc fără gluten. Fără lactate mâncam deja de 4 ani și nu avusese nici un impact asupra greutății. După ce am început dieta fără gluten și am ținut-o strict, în 6 luni am ajuns de la 54 de kg la 46! Fără nici o altă modificare a obiceiurilor mele alimentare.

Am căutat pe net și nu există studii că dieta fără gluten slăbește. Se spune că probabil datorită faptului că în România nu se găsesc pâine și dulciuri fără gluten, sau dacă se găsesc, sunt la prețuri exorbitante, tinzi să renunți la aceste produse și atunci normal că slăbești. Dar eu nici înainte nu mai mâncam de mulți ani pâine și dulciuri cumpărate! Mâncam o șaorma de două ori pe an și poate o eugenia pe săptămână. Atât. Nu sunt lămurită asupra acestui aspect, vă rog dacă știți mai multe pe această temă, luminați-mă și pe mine.

Și a venit luna septembrie, când, obligatoriu luam 2 kg pe care nu le puteam da jos decât în martie, cu eforturi destul de mari. Anul acesta… nimic! Mă mențin la 46 de kg din iunie. Sigur că nu mănânc orice, oricât și la orice oră! Niciodată nu am făcut-o.

Dar care este greutatea ideală?

Se spune că este bine ca greutatea să fie înălțimea în centimetri minus 110. Nu este corect. Am avut 41 de kg și trebuia să te ferești de mine ca de arici, că înțepam cu oasele.

Medicii folosesc IMC (Indicele de masă corporală, care este egal cu greutatea împărțită la pătratul înălțimii) care ar trebui să fie undeva între 19 și 25. Conform cu această metodă, eu ar trebui să am între 43,5 și 57 de kg. Dar n-aș vrea să văd cum arăt la 57 de kg!

Tot medicii spun că pentru a fi ferit de riscul de a face boli cardiovasculare sau de ficat/pancreas trebuie ca circumferința abdominală, măsurată în dreptul ombilicului, să nu depășească jumătate din înălțime. Cred că aceasta este metoda cea mai bună. Centimetrul, nu cântarul, ne spune greutatea ideală.

*

Din „vasta” mea experiență, vreau să vă împărtășesc și vouă câteva trucuri pentru slăbit sau măcar pentru menținerea greutății:

1. Mese regulate.

Fiecare ar trebui să-și facă un program zilnic cu 3 mese, conform cu activitatea fiecăruia, în așa fel încât ultima masă să nu depășească ora 18. Nu săriți peste micul dejun! Aici chiar există studii care demonstrează că obiceiul de a lua micul dejun ajută la pierderea în greutate. Știu, toți suntem ocupați, dar o caserolă etanșă rezolvă problema și la serviciu.

2. Combinația alimentelor.

Toți am auzit despre nutrienți: proteine, grăsimi, carbohidrați. În mare, este vorba despre proporția acestora în farfurie. Și despre legume. Multe legume, la fiecare masă.

3. Beți apă.

Da, nu e un moft. Trebuie să bem un litru jumătate- doi litri de apă pe zi, chiar mai mult în zilele călduroase sau când depunem efort fizic, atât pentru a slăbi, cât și pentru a ne menține sănătatea rinichilor, ficatului și a inimii. Dar nu toată odată! Nu trebuie să uităm să bem apă 6 ore și apoi, morți de sete, să bem un litru pe nerăsuflate. Eu am sticle de un litru cu apă înșirate peste tot prin casă: lângă pat, lângă canapea, la birou. Așa n-am să uit și nici n-o să-mi fie lene să mă duc la bucătărie. Și la serviciu la fel.

4. Dormiți suficient.

Asta am experimentat-o chiar eu, de mai multe ori. M-am cântărit seara, înainte de culcare, după ce ultima masă o luasem cu 6 ore înainte. Apoi din nou dimineața la sculare, după 7-9 ore de somn. Întotdeauna dimineața aveam cu 600 până la 1300 de grame mai puțin. Somnul de calitate ajută la slăbit.

5. Combateți constipația.

Știu că cea mai bună legumă este porcul, dar lângă acesta chiar e bine să avem și o legumă veritabilă. Mâncați fructe dimineața, pe stomacul gol. Sunt foarte hrănitoare și ajută chiar mai bine decât cafeaua și țigara pentru a vizita locul unde și împăratul merge singur.

6. Porții mici.

Sunteți supraponderal și obișnuiți să mâncați 4 polonice de ciorbă la masă? Atunci începeți să mâncați numai 3. Fără felul doi. Poate un pic de desert pentru a vă răsplăti buna purtare. Un măr copt sau o bomboană de ciocolată.

7. Fără ronțăieli.

Unii oameni zic: „Eu nu mănânc decât o dată pe zi!”, dar uită chipsurile, pateurile, pufuleții, biscuiții sau bomboanele pe care le-au ronțăit toată ziua. Veste proastă: și astea sunt tot mâncare, și încă una foarte nehrănitoare, care doar adaugă calorii goale pe burtă sau pe coapse.

8. Luați-vă un cântar.

Și folosiți-l! Dimineața, fără pijamale, după o mică excursie la baie, e ideal. Așa veți avea în față adevărul gol-goluț.

9. Nu mâncați după ora 18.

Eu seara îmi fac o cană mare de ceai de fructe, îndulcit cu 5-6 picături de Stevia și când mi se face foame sau poftă de ronțăială, mai sorb din el. Cu timpul vă veți obișnui cu orele de masă și vi se va face foame doar în preajma acelor ore.

10. Faceți mișcare.

Nu spun să vă antrenați pentru maraton, dar câteva minute de mers pe jos, urcatul câtorva etaje sau chiar un abonament la sala de fitness pot ajuta după 8 ore de stat la birou și alte câteva ore în bucătărie.

11. Îngrijiți-vă dantura.

Toate bolile pornesc de la dantura neîngrijită. Degeaba vreți să mâncați sănătos, dacă nu puteți mușca dintr-un măr sau nu-l puteți mânca pentru că aveți ulcer din cauză că nu puteți mesteca bine mâncarea. Toți microbii de la infecțiile dentare pătrund în sânge și îmbolnăvesc alte organe. Nu înțeleg cum unii au 400 de lei pe lună să cumpere țigări și nu au 100 de lei pe an să meargă la un control stomatologic și un detartraj sau să-și cumpere pastă și periuță de dinți.

12. Folosiți mici “artificii” la gătit.

Nu există mâncăruri interzise, există mâncăruri transformate. Vreți să mâncați aripioare pane? Faceți-le în cuptor, nu înecate în ulei. Și mâncați-le cu o salată, nu cu cartofi prăjiți. Vă place ciorba de pui? Scoateți carbohidrații din ea, adică orezul, cartofii sau pastele, chiar dacă sunt fără gluten. Și mâncați-o fără pâine. Vă plac dulciurile? Faceți-le acasă, așa veți ști exact ce mâncați și veți putea evita combinația „bombă” grăsimi-făină-ouă-zahăr.

13. Trișați.

Nu vă veți putea impune prea multe restricții pentru mult timp. Ce v-am spus eu până acum nu e o cură de slăbire, e un stil de viață. Trebuie să vă puneți imaginația la lucru, să puteți mânca alimente care vă plac, dar în combinațiile și cantitățile corecte. Și dacă odată veți pofti la ceva „politically incorrect”, mai bine mâncați acel ceva, pentru că o să vă puteți înfrâna o dată, de două ori, dar nu va merge la infinit. Dar încercați să fie până în ora 12 ziua, o porție mică și nu mai des de odată pe săptămână.

Ce ziceți, sunt complicate aceste trucuri pentru slăbit? Ca să fim frumoși și sănătoși trebuie să depunem și noi un mic efort, nu?