

Ați auzit de „iatrogenie”? Nici eu nu întâlnisem acest cuvânt până de curând, când l-am auzit rostit de profesorul Constantin Dulcan într-o emisiune. Iatrogenia este considerată ca a treia cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare și cancer.
Conform Wikipedia „Iatrogenia (greaca veche: iatrogen – produs de medic) este o stare patologică de intoxicație, produsă sau agravată, prin folosirea unui medicament în doze prea mari sau un timp prea îndelungat. Această stare mai poate apărea pe cale psihogenă, fiind cauzată de medic, tratamentul aplicat sau de condițiile de spitalizare”. Efectele adverse ale medicamentelor recomandate de medic (inclusiv necunoașterea de către acesta a eventualelor alergii sau interacțiuni între diferite medicamente pe care le ia pacientul), rezistența virusurilor și bacteriilor la antibiotice, infecțiile nosocomiale, greșelile de diagnostic (inclusiv diagnostice de boli mintale), intervențiile chirurgicale inutile, embolii pulmonare, complicații anestezice și infarcturi post intervenții chirurgicale, condițiile improprii de spitalizare.
*
Iatrogenia este la fel de veche ca și medicina, trebuie acceptată ca atare. Nu este vorba doar de greșeli din neștiință sau neglijență, ci și de riscul inerent al unui act medical. De exemplu, chimioterapia și radioterapia pentru tratarea cancerului. Sau o intervenție chirurgicală complicată necesară pentru a salva o viață. Deși este considerată o cauză principală de mortalitate și morbiditate, paradoxal iatrogenia nu apare ca atare în clasificările OMS privind cauzele de boală (fiind raportată şi codificată manifestarea respectivă, fără a se menţiona etiologia). De multe ori, originea iatrogenă a unei manifestări este ignorată fiind confundată cu simptomatologia bolii de bază.
Probabil că mulți dintre noi ne-am întâlnit cu iatrogenia. Eu știu că mie mi s-a întâmplat de multe ori. De la medicul care a urlat la mine în tinerețe că nu am priceput din prima cum se administrează cele 10 medicamente pe care mi le prescrisese (nu era google atunci), la medicul care voia să îmi taie sânii orientându-se doar după o mamografie, la alt medic care mi-a administrat antibiotice 4 ani, la medicul care mi-a extirpat vezica biliară, la cel care a confundat ovarul stâng cu cel drept și mi-a tăiat abdomenul de la un șold la celălalt și apoi era indignat că îl acuz că am făcut o infecție nosocomială în urma căreia am luat 4 ani acele antibiotice, la gândacii din salonul de spital care cădeau de pe tavan în pat, până la medicii care îmi spun că iau prea puține medicamente pentru afecțiunile mele…
Acum știu că asta se numește iatrogenie și este a treia cauză de mortalitate, neoficială, după bolile cardiovasculare și cancer.